11 Şubat 2011 Cuma

HER DERDE DEVA,ZERDEÇAL

 Daha önce tarifini verdiğim fırın poşetinde sebzeli tavuk tarifine dikkat ettiyseniz içine zerdeçal eklemiştim.Faydalarını dinlediğimden beri zerdeçalı mümkün olduğunca yemeklerde kullanmaya çalışıyorum.Sizlere de tavsiye ederim.








  Zerdeçal,zencefilgillerden olup başta Doğu Hindistan olmak üzere Çin,Pakistan ve Endonezya  da yetişmektedir.Hint safranı olarak da adlandırılır.Yaprakları sivri uçlu,çiçekleri sarı renktedir.Safrana benzeyen sarı renkli bir madde çıkarılır.Etken maddesi curcumindir.Doğuda yüzyıllardır boya,baharat ve ilaç olarak kullanılan zerdeçal ,batıda çoğunlukla baharat olarak tüketilmektedir.Hafif bir aroması ve zencefile benzemeyen keskin bir tadı vardır.Köri sosu ve hardal yapımında kullanılmaktadır.Marco Polo zerdeçalı "safranın yerini tutan ama safran olmayan bir sebze"olarak tanımlamıştır.

FAYDALARI:
Antioksidan etkilidir. Curcuminin antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğu görülmüştür.
İltihap giderici özelliği vardır.
Zerdeçal karaciğer için yararlıdır. Karacigeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder.
Solunum yolu enfeksiyonların tedavisinde yararlanılır.
Curcumin kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelligi vardır.
Yapılan araştırmalarda cilt, kolon, ve gögüs kanseri için faydalı olabileceği görülmüştür.
Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi zerdeçal yararları arasındadır.
Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.
Kalp hastalıklarını önleyebileceği yine yapılan araştırma sonuçlarından biridir.
Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır.
Sigaranın verdigi zararları önemli ölçüde azaltabileceği yapılan bir çalışmada görülmüştür.
Haricen deri rahatsızlıklarında yararlıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın Kistik fibroz tedavisinde önemli fayda sağlayabileceği gösterilmiştir.

Prof. Dr Erkan Topuz zerdeçalın faydalarını şöyle açıklamaktadır:
Zerdeçal en etkin ve yaygın kullanılan antioksidanlardan biridir
Zerdeçalın enfeksiyon etkisi : yapılan araştırmaların sonunda zerdeçalın lekotiren,prostoglandin,tümör,nekroze edici faktör ve interlokin-12 gibi iltihap oluşturan maddelerin ortaya çıkışını geciktirerek hafiflettiğini göstermiştir
Zerdeçal solunum yollarına iyi gelir : antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile üst solunum yolları,astım ,bronşit ve sinüzite çok iyi gelir
Zerdeçal kansere iyi gelir : zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılır.tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır.
Zerdeçal Alzheimer hastalığına iyi gelir : antioksidan ve antienflamatuar etkisi ile Alzheimer hastalığına gidişi engeller.ayrıca beta amiloit plakalarının gelişimini yavaşlattığını göstermiştir
Zerdeçalın iyi geldiği diğer hastalıklar : Katarak oluşumu, karaciğer hastalıkları,felç gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etkisi vardır

KULLANIMI:
 Yemeklere katılarak ya da balla karıştırılarak alınır. Zerdeçal kapsül olarak da eczanelerde satılmaktadır.
 İnce kıyılmış zerdeçal kökü veya tozundan yarım kahve kaşığı(1,5-3g) demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 8-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.
Derlemedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder